Gladde zaken

Van motorolie tot frituurolie, dit soort vlekken gaan moeilijk uit je kleding, tenzij je direct in actie schiet. Ook denken we aan kastanje olie, pindaolie, sesamolie of kokosolie, die eigenschappen bevatten die zich vastbinden aan de stof en donkere vlekken veroorzaken. Deze vlekken lijken onmogelijk uit je kleding te gaan, zelfs na meerdere wasbeurten. In dit artikel bespreken we de meest effectieve methodes om olie- en vetvlekken te verwijderen en leren we je hoe je het beste vlekken verwijdert dankzij Vanish.

De olievlek verwijderen

Of je nu je motorolie aan het verversen bent of een spetter op je kleding krijgt tijdens het koken, bij olievlekken moet er snel gehandeld worden. Hoe sneller je begint met het behandelen van de olievlek, hoe makkelijker hij te verwijderen is. Opgelet dus, ook al stel je het reinigen slechts enkele uren uit, kan de vlek al veel moeilijker te verwijderen zijn. 

Bij de meeste stoffen moet je de vlek meteen behandelen met heet water. Behandel de vlek binnenstebuiten (dus niet aan de kant waar de olie op is beland) om de vlek als het ware terug uit de stof te duwen. Nadat je de vlek grondig hebt uitgespoeld, blijven er ongetwijfeld nog vetsporen achter.

Als je geen water bij de hand hebt, probeer dan de olie van de stof af te schrapen met een lepel of een ander object met een dunne en harde rand. Dep de vlek daarna met een doek of keukenpapier, om het vet uit de stof te absorberen. Let wel op dat je de olievlek niet groter maakt door ze verder uit te smeren. Dep daarom het gebied zorgvuldig en met voldoende druk.

Olievlek verwijderen met Vanish

Met Vanish is het verwijderen van een olievlek heel eenvoudig. Gebruik de Vanish Oxi Action Gel, die olievlekken in een handomdraai verwijdert. 

  • Ten eerste moet je het kledingstuk laten weken in vier liter warm water, gemengd met 60ml Vanish gel.
  • Laat de stof maximaal een uur weken, witte stof maximaal zes uur. Dit zal de olie breken.
  • Na het weken is het tijd om te wassen. Kies je gewone wasmachinestand en plaats, samen met je kleding, een bekertje gevuld met 60ml Vanish Oxi Action Gel in de trommel.
  • Aan het eind van de wasbeurt zou de olievlek verdwenen moeten zijn. Geef je kleding nog even de tijd om te drogen en voilà!

Tips om olievlekken te voorkomen

Wanneer je met olie aan de slag gaat, is het verstandig om een schort of een ander (oud) kledingstuk ter bescherming te dragen. Vooral in de garage, waar je meestal in aanraking komt met smeerolie, is het dragen van oude kledij een sterke aanrader. Ook in de keuken is een schort onmisbaar, zeker als je bezig bent met hete olie of kokend water. Voorkom dus met beschermende kleding dat frituurvet op je kleding spettert en olievlekken achterlaat.