Meer dan retro

Vintage, besparen, tweedehands, retro, hergebruiken - hoe je het ook benadert, oudere kleding dragen is spaarzaam, milieuvriendelijk en stijlvol. De materialen waar deze kleren van zijn gemaakt zijn echter met de jaren aanzienlijk veranderd, waarbij wasmiddelen en vlekverwijderaars ook sterk zijn geëvolueerd. Daarom is het niet aan te raden om al je wasgoed in één wasmachine te gooien, omdat sommige kledingstukken wellicht speciale wasvoorschriften hebben. We nemen een kijkje bij een aantal van de meest voorkomende stoffen die gebruikt werden in de mode van de afgelopen decennia, en dus ook mogelijk speciale zorg nodig hebben bij het verwijderen van voedsel, vuil en zweetvlekken.

Kunstzijde/Viscose

Dit is een stof die voor het eerst werd geproduceerd aan het begin van de jaren 1900. Terwijl het nog vaak in een stoffenmix wordt gebruikt, is het enigszins minder populair geworden als kledingstofmateriaal. De vezels zijn gemaakt van cellulose, afkomstig van houtpulp, en het was het favoriete materiaal om de populaire Hawaiiaanse overhemden van te maken in de jaren '40 en '50 in Amerika. Het is belangrijk om met zorg het wasvoorschrift te lezen voor je een vlekverwijderaar gebruikt, omdat kunstzijde een gevoelige stof is. Tijdens het wassen is het belangrijk om niet te hard te schrobben en om koud water te gebruiken.

Kaasdoek/Mousseline

Beide stoffen worden gekenmerkt door een los katoenen weefsel, waarbij mousseline fijner is en kaasdoek zwaarder. Beiden worden vandaag de dag nog gebruikt om kleding van te maken, maar de stof was vooral populair in de jaren '60 en '70. Vanwege de manier waarop deze kledingstukken zijn vervaardigd, zijn ze erg delicaat en is extra zorg vereist bij het wassen ervan. Het wordt aangeraden om mousseline met de hand in warm water te wassen, en een schepje Vanish Oxi Action Poeder, om er zeker van te zijn dat de stof niet uitrekt en zijn vorm verliest.

Crimplene

Crimplene, een kunstmatige stof gemaakt van polyester, is een zware stof die kreukvrij is en goed zijn vorm behoudt. Het was onder meer erg geliefd als eenready-to-wearmateriaal in de jaren '50 en '60. Het werd in de latere decennia minder populair omdat de voorkeur werd gegeven aan lichtere polyesterstoffen, of natuurlijke stoffen zoals katoen. Crimplene is gemakkelijk schoon te maken, daarvoor was het ook ontworpen, en kan ook onder de veertig graden worden gewassen. Synthetische stoffen zijn allemaal warmtegevoelig, dus het is steeds belangrijk om de instructies op het wasvoorschrift volgen.