Op het randje van een ramp: tips om vlekken te verwijderen in noodgevallen

We krijgen niet elke dag met vlekken te maken, maar als ze dan opduiken, dan hebben we vaak net geen tijd of dragen we een kleur die zo licht is dat niemand naast de vlek kan kijken. In zulke situaties is het belangrijk om snel te handelen en zo veel mogelijk van de vlek uit je kleren te krijgen. Je hebt misschien geen Vanish bij de hand. Hoe dan ook, met onze tips om vlekken te verwijderen, kan je vlekken op kleren snel aanpakken, met zo weinig mogelijk gedoe. Gewoon kalm blijven, en uitspoelen!

Vlekkenmakers

Wat zijn nu die vlekkenmakers? Je staat misschien net op het punt voor een avondje uit, of mogelijk had je je beste witte hemd aan voor dat bijzonder belangrijke interview. Of is het die witte broek, wellicht op een heet zomerfeestje, waar nu vlekken van ketchup op zitten of zelfs van gras. Tandpasta, inkt, chocolade op jeans: dit zijn allemaal vlekken die je er moeilijk uitkrijgt eens ze er zitten. Toch is het niet onmogelijk om ze te verwijderen, alleen niet altijd met een snel resultaat.

Snelle oplossingen

Dit zijn drie tips die helpen om in elke situatie vlekken en overtollig vuil te verwijderen.

  • De vlek onmiddellijk met water behandelen kan helpen. In de meeste gevallen krijg je het grootste deel van de vlek er al uit door de vlek uit te spoelen. Draai daarvoor eerst je kledingstuk binnenstebuiten zodat je de vlek langs de achterkant uitspoelt. Je verkleint zo de kans dat een diepere vlek er achteraf niet zou uitgaan.
  • De vlek opdeppen met een doek, een vochtige handdoek of keukenpapier helpt ook om het overtollige vocht te verwijderen. Druk niet te hard, maar beweeg telkens lichtjes van de vlek weg.
  • Als de vlek vaster is, of kleverig, dan werk je het meeste vuil al weg door te krabben met een voorwerp met een zachte zijkant zoals een lepel. De vlek zal waarschijnlijk al een stuk kleiner worden.
  • Voor specifieke vlekken staan er tips in de Vanish Vlekkengids. Bloedvlekken moeten bijvoorbeeld met koud water worden uitgespoeld. Terwijl je vlekken van modder eerst moet laten opdrogen, omdat modder dan gemakkelijker weggaat.

Achteraf

Zodra je thuis komt (of nog voor je bent uit geweest), neem je de bevlekte kleren en ga je aan de gang met Vanish Gold Oxi Action Gel. Week het kledingstuk in warm water en de kans is groot dat je de vlekken al na 30 seconden ziet verdwijnen. Toch raden we aan om het kledingstuk tot een uur te laten inweken (voor kleur) of zes uur (voor wit) en na het inweken een gewone wasbeurt te geven.

Als je nog was hebt liggen om een machine te draaien, voeg dan in de doseerdop een dosis van 120ml gel toe voor hardnekkige vlekken of 60ml voor lichtere vlekken. Plaats de doseerdop op de was in de machine en was zoals gewoonlijk.