Pasta

Pasta is het hoofdvoedsel uit de Italiaanse keuken en van tal van andere gezinnen rondom de wereld. De geschiedenis van pasta wordt verondersteld in 1154 te beginnen, in Sicilië, en verwijst naar een enorme variëteit aan pasta-gerechten die vaak op tafel komen. Gaande van de eenvoudigste spaghetti Bolognese tot lasagne, carbonara en zelfs macaroni met kaassaus, vormt pasta een gerecht met trage suikers dat menige dis siert. En het is ook een schotel die voor heel was gemors kan zorgen. Lange slierten spaghetti vallen van het bord of spatten tomatensaus in het rond wanneer ze worden opgeslurpt. Voor elke stukje dat van je vork glijdt en op je schoot terechtkomt, heb je een reële kans op vlekken. We bekijken hieronder de bekendste pastagerechten ter wereld, uit welke ingrediënten ze bestaan, en wat je het best doet wanneer er een spikkeltje saus op je schoot belandt.

Pasta gerechten

Pasta bestaat in duizenden verschillende vormen, meestal afkomstig uit een andere streek van Italië. Typische vormen zijn penne, rotini en spaghetti, maar onder de minder bekende heb je er leuke zoals gigli, lumaconi en garganelli. Pasta kan handgevormd worden, maar er wordt ook speciaal gereedschap gebruikt om specifiekere patronen te creëren zoals je op conchiglie tegenkomt. Om pasta te maken, heb je niet veel meer nodig dan eieren, bloem en een beetje werk. Met een pastamachientje wordt het pas echt makkelijk. Kijk even online voor de beste werkwijze en leef je thuis uit: het is zoveel eenvoudiger dan je denkt! Pasta kan je natuurlijk gemakkelijk kopen, en in heel wat gevallen vind je gedroogde pasta. Er bestaat geen bijzonder verschil voor de vormen, maar sommige soorten kunnen meer saus dan andere vasthouden, zoals penne (trouwens geïnspireerd op de snavel van een pen, leuk om te weten!)

Onze kooktip

Alhoewel onze smaak voor pasta vanuit het Middellandsezeegebied is binnengebracht, zijn heel wat bereidingswijzen niet uit die regio afkomstig. Een manier om een pastagerecht op een andere manier af te werken, is om allereerst de saus te laten verder sudderen terwijl je de pasta afgiet. Voeg dan je gekookte pasta bij de saus zodra hij is afgegoten. Door hem een extra minuut te laten meesudderen in de saus, geef je er extra smaak aan en kan je het geheel gemakkelijk onder elkaar mengen. Gedaan met droge pasta onderin je bord en vooral veel meergusto!

Vlekken van tomatensaus verwijderen

Het mag dan wel heel lekker zijn die mengeling van saus en pasta, saus en kleren mengen is een heel ander verhaal. Tomatensaus is een alom bekend probleem als het om vlekken op kleren gaat, maar naargelang welke bereiding, kan het ook om olievlekken handelen. Hoe dan ook, vlekken door pastagerechten krijg je er met de volgende aanwijzingen uit.

Draai eerst je kledingstuk binnenstebuiten en spoel de plek met koud water onder de kraan. Dit voorkomt dat de vlek fixeert en spoelt weg wat nog niet in de stof is ingedrongen.

Als je over een wasmachine kunt beschikken, dan reinigt Vanish Gold Oxi Action Powder de vlek. Dit zijn de te volgen stappen om tomatensaus aan te pakken

  1. Meng een kwart schep poeder met warm water en roer.
  2. Breng de oplossing of de plaats van de vlek aan.
  3. Wrijf met de bodem van de schep de oplossing zachtjes in en laat het vijf minuten inwerken.
  4. Spoel de oplossing uit en stop het kledingstuk in de wasmachine met toevoeging van een extra schep Vanish samen met je gewoonlijke wasproduct.