Soorten denim

Soorten denim

Denim, en dan vooral uitgevoerd als jeans, bestaat in tal van modellen, pasvormen, maar ook verschillende soorten stof. Fashionista's kijken hier waarschijnlijk niet van op, maar door verschillende soorten uit te proberen, kan je je stijl aanpassen, op een andere manier van jeans gaan houden en je bovendien een beetje uitleven in de mode! Of ze nu stretch bevatten, een washing hebben gekregen of raw zijn, denim heeft verschillende eigenschappen die zich vooral uiten in hun look. We geven hieronder een overzicht mee van de verschillende soorten, met een aantal weetjes als het erop neer komt vlekken te verwijderen.

Stijlen

Van jeggings over bellbottoms tot zelfs een salopette, denim wordt in de meest uiteenlopende stijlen gedragen en behoort tot de klassiekers in zowat ieders kleerkast.  Jeans is een iconisch item, gaande van een straight fit, de gewone rechte pasvorm tot een boot cut, wijd onderaan, tot de skinny fit, die strak aan je lichaam aansluit. De kans is groot dat je op dit eigenste moment een jeans draagt!

Raw Denim

De naam achter 'raw denim', gewoon ruwe denim, heeft alles te maken met de washing. Raw denim heeft geen washing gekregen nadat de stof of de jeans werd vervaardigd. Dit betekent dat de kleur na een tijd vervaagt, wat bij velen in de smaak valt. Dat gebeurt meestal op de plaatsen die het meeste wrijving ondergaan, zoals ter hoogte van de knieën.

Gewassen denim

De meeste denims hebben die zogenaamde 'washing' gekregen. Hierdoor wordt de stof zachter, maar je jeans lijkt ook al gedragen nog voor je hem voor het eerst aantrekt. Dit geeft een 'doorleefde' look.

Selvage denim

'Selvage denim' - vertaald 'zelfkant-denim' - is een unieke soort. De stof wordt geweven met een doorlopende inslag waardoor de zijkant niet uitrafelt: een best geavanceerd procedé waarvan sterke en duurzame kleren worden gemaakt.

Stretch denim

Stretch denim is meer dan alleen katoen. Er wordt ook elastische vezel aan toegevoegd, waardoor de jeans meegeeft en strak aan je lichaam zit. Het spreekt voor zich dat hoe meer een jeans wordt gestretcht, hoe sneller ze verslijt!

Vlekken in denim

Er zijn zoveel verschillende soorten denim en jeans, maar als het aankomt op vlekken verwijderen uit je denim kleren (zoals vetvlekken of koffievlekken), dan gaat dat makkelijk met Vanish. Over het algemeen zal het te gebruiken product afhangen van het soort vlek, maar voor de meeste volstaatVanish Gold Oxi Action om de klus te klaren.

Om het denim voor te behandelen, meng een kwart schep poeder met ¾ water. Breng het mengsel aan op de volledige vlek en gebruik vervolgens de Vanish-

schep die in de pot Vanish Gold  Oxi Action zit, om het mengsel in te wrijven. Laat het maximaal vijf minuten inwerken en spoel het dan uit.

Doe voor je normale was bij elke wasbeurt een extra schep Vanish in de wasmachine voor een prachtig vlekkenvrij resultaat!