Tapijt kopen: checklist

Om het perfecte tapijt te kiezen, zijn we soms wel even in de weer. Er zijn immers zoveel factoren waaraan we moeten denken. Het gevoel aan je lichaam, de afmetingen en ook de kostprijs: het zijn allemaal redenen waarom een opknapbeurt geven aan je living of slaapkamer - of ze zelfs volledig opnieuw inrichten - best wat tijd in beslag kan nemen. In dit artikel overlopen we samen een checklist met de belangrijkste aandachtspunten om je te helpen de geschikte tapijt voor jouw woning te kiezen en we blijven ook even stilstaan bij het aspect van vlekken verwijderen.

De kamer

Het geschikte tapijt hangt sterk af van de kamer. Voor de slaapkamer kan je een zachter en dikker tapijt overwegen. Eentje dat lekker gezellig aanvoelt. Maar voor de woonkamer lijkt ons een solide, dunnere tapijt beter en veel makkelijker te reinigen! Tapijt op de trap, in gangen en overlopen moet ook nog net iets anders zijn dan de twee voorgaande, met elk hun specifieke eigenschappen.

Gevoel

Kies zorgvuldig de juiste dikte voor jouw voeten! Sommigen houden waarschijnlijk van een dunner tapijt, terwijl anderen het liefst hun voeten verwennen met het zachte gevoel van dikke pluche. Het hangt allemaal af van jij aangenaam vindt en zoals we al zeiden, van wat het best past in jouw interieur.

Type tapijt

In essentie zijn er twee soorten tapijt: getuft en geweven. De eerste is veel makkelijker te produceren en dat maakt er gelijk het meest verkochte type tapijt van (in België althans). Geweven tapijten zijn arbeidsintensiever en daarom duurder, maar voor mensen die echt om tapijt geven, is dit de mooiste optie.

Ondertapijt

Niet alleen het tapijt, maar ook wat er onder ligt neem je het liefst in overweging. Een onderlaag is aanbevolen omdat het vaak de levensduur van je tapijt verlengt. Het zorgt ook voor isolatie van de vloer, vermindert lawaai en, doordat de onderlaag de pool van het tapijt beschermt, wordt het onderhoud bovendien gemakkelijker. Stofzuigen - evenals vlekken verwijderen - zal veel efficiënter gebeuren.

Onderhoud van tapijt

Sommige tapijten zijn gevoeliger voor vuil dan andere. Schoonmaak en onderhoud zijn belangrijke factoren die je moet kennen vooraleer je tot een aankoop overgaat. Op lichtere tonen zoals gebroken wit, crème en lichte kleuren in het algemeen zie je sneller vlekken. Daar kan je rekening mee houden als je weet dat er in huis wel eens makkelijk gemorst wordt, hoeveel Vanish je ook gebruikt.

Vlekken op tapijt verwijderen met Vanish

Als het nieuwe tapijt er juist ligt, dan is het altijd een goed idee om je te wapenen tegen de toevallige vlek met een beetje Vanish in de voorraad poetsgerei. Voor het reinigen van grote oppervlakken zou Power Mousse of Power Powder de klus moeten klaren en je tapijt schoon houden. Om allerhande vlekken te verwijderen is Vanish Oxi Action Carpet Spray ons innovatieve schuim dat is ontworpen om vlekken te verwijderen die diep in het tapijt vastzitten.