Tennis

Wanneer er een groot tennistornooi aan de gang is zoals Roland Garros of Wimbledon horen we erg veel over deze sport. Een partijtje tennis brengt echter zeer snel vlekken met zich mee. Dit artikel, door Vanish aangeboden, legt uit hoe deze vlekken aangepakt worden.

De geschiedenis van tennis

Tennis kent een ingewikkelde geschiedenis. Sommige historici denken dat tennis uit het oude Egypte komt; het woord 'racket' zou komen van het Arabische woord 'rahat'. De algemeen geaccepteerde oorsprong van tennis ligt echter in 'jeu de paume', een balspel dat in de 11e of 12e eeuw is bedacht door Franse monniken. Toen was het ruw, maar het werd algauw populair onder de edelen. De benaming "tennis" stamt af van het Franse 'tenez' ('houden') en er wordt gezegd dat het scoresysteem werd afgeleid van de manier waarop de sport werd gespeeld op het veld. De velden waren 90 voet lang (ca. 27,5 meter), waardoor beide spelers 45 voet hadden om te spelen. Wanneer iemand scoorde, mocht deze verder het speelveld betreden: eerst 15 voet, nadien nogmaals 15 voet en als laatste stap 10 voet. Het spel heeft zich op verschillende manieren ontwikkeld en hieruit zijn bepaalde variaties ontstaan zoals squash, waarbij men de muren en het plafond gebruikt, in plaats van een open speelveld.

De verschillende soorten velden en vlekken

Tennis wordt gespeeld op verschillende soorten ondergrond: de meest voorkomende zijn gras, gravel en kunstmatige oppervlakten zoals beton.  Ook synthetische oppervlakten uit rubber, silica of acryl worden gebruikt. De vlekken die dan op je kledij ontstaan, zijn natuurlijk afhankelijk van het soort ondergrond waar je op speelt. 

  • Grasvelden - Sommige grote toernooien, zoals Wimbledon en Queen's, worden gespeeld op gras. Op grasvelden kun je je snel bewegen en vaak stuitert de bal goed op deze ondergrond. Grasvelden kunnen echter ook glad zijn en zonder een goede grip zit er zo een grasvlek op je witte T-shirt.
  • Gravelvelden - Monte Carlo, Rome en Roland Garros worden op gravel gespeeld; deze ondergrond komt vaak voor in mediterraanse landen. Deze oppervlakte is redelijk hard, je beweegt je hierop wat minder snel en de bal stuitert hierop goed, maar gravelvelden kunnen ook resulteren in oranje schoenen en sokken. Gravel kan relatief gemakkelijk verwijderd worden, met alleen water, maar als het hardt wordt, kun je de vlek het beste voorbehandelen.
  • Kunstvelden - De US Open en de Australian Open worden op kunstvelden gespeeld. Deze ondergrond veroorzaakt geen vlekken zoals de hierboven genoemde, maar als je valt ontstaat er wel gemakkelijk een snee, met bloedvlekken als gevolg.

Zweetvlekken ontwikkelen zich uiteraard ook snel, ongeacht welk soort ondergrond.

Klaar voor de start… en wassen maar!

Een perfecte opslag bij tennis uitvoeren is gelukkig niet te vergelijken met vlekkenverwijdering, omdat deze laatste veel gemakkelijker is! Je kan de vlek behandelen met een mengsel van warm water en een vierde dosis Vanish Gold Oxi Action gel (onze krachtigste vlekkenverwijderaar die in 30 seconden handelt!). Giet dit mengsel op de vlek en laat het maximaal vijf minuten inwerken. Nadien spoel je het kledingstuk uit in water, en was het zoals gebruikelijk in de wasmachine. Je tenniskledij zou er na de wasbeurt weer vlekkeloos moeten uitzien! Indien dat niet zo is, herhaal het proces nog een keertje.

Wist je ook dat je al je witte kledingstukken drie tinten witter kunt maken als je ze even laat weken in Vanish Oxi Action Crystal White? Hiervoor los je een dosis poeder op in vier liter warm water en laat je de betreffende kledingstukken hier maximaal zes uur in weken. Daarna was je het in de wasmachine voor de beste resultaten.

Elke kampioen wint zijn wedstrijden met veel moeite, en deze inspanning zorgt dat we zweten en onze kledij bevlekken. Maak korte metten met je vlekken dankzij Vanish!