Vlekken op linnen

Linnen staat erom bekend een zachte en veelzijdige stof te zijn, dat luchtig, licht én comfortabel aanvoelt. Daarom is linnen kledij altijd geschikt om in de zomer te dragen. Reeds millennia lang gebruikt men linnen om verschillende producten en processen te vervaardigen zoals tassen, kleding of zelfs mummificatie. Linnen vindt zijn oorsprong in de vezels van de vlasplant. Deze vezels zijn sterk absorberend, hetgeen betekent dat linnen kleding erg gevoelig is voor vlekken. Ook is linnen kledij vaak gekenmerkt door felle kleuren, waardoor vlekken nog sterker te zien zijn en ze moeilijker te verwijderen zijn als ze in de stof opgedroogd zijn. Met onze tips hoeft het verwijderen van vlekken op linnen kledij natuurlijk geen probleem te zijn, want Vanish doet al het werk voor je!

 

1: Vlekken op linnen

Of het nu om een vet - of sausvlek gaat, alle vlekken kunnen kleding aantasten. Wanneer je iets gemorst hebt, zorgt ervoor dat je het meteen wegdept met een vochtig doekje. De nadruk ligt hier op deppen, omdat je de vlek dieper in de stof kan brengen als je probeert de vlek weg te wrijven. Als het geen vloeibare vlek is, kan je de gemorste stof wegnemen met een lepel, zodat het zich niet verder kan uitbreiden. Sommige vlekken kan je gewoon verwijderen met water, maar doe dit nooit op delicate kledingstukken zoals maatpakken, omdat deze zijde kunnen bevatten. Gebruik zeker ook geen Vanish op delicate stoffen zoals zijde!

2: Linnen wassen

Als je Vanish gaat uitproberen op linnen, probeer het eerst even uit op een kleine oppervlakte, zodat je zeker bent dat er geen verkleuring optreedt. Als de kleur van je stof intact blijft, gebruik Vanish Oxi Action Gel om een voorbehandeling op de vlek uit te voeren. Deze gel is makkelijk in gebruik en is 2x meer geconcentreerd dan het gelijknamige poeder: Vanish Oxi Action Poeder. Breng dus wat gel op de vlek aan met de achterkant van de doseerdop, die speciaal ontworpen is om de gel in een cirkelvormige beweging in te kunnen wrijven. Laat nu de gel maximaal 5 minuten inwerken en was het kledingstuk zoals je dat gewoonlijk doet. Voeg eventueel een extra lepel Vanish Oxi Action Gold Poeder toe aan je wasmiddel voor de zekerheid.

3: Linnen mooi houden

Hoewel linnen een erg duurzame en gemakkelijk te onderhouden stof is, kreukt het na het wassen. Als dit gebeurt, lees dan de wasvoorschriften aan de binnenzijde van het kledingstuk; hier zou op moeten staan dat de stof op extra hoge temperatuur gestreken moet worden, om alle kreukjes eruit te krijgen. Wit linnen kun je aan beide kanten strijken, maar bij donker of gekleurd linnen hoeft dit maar aan één zijde te gebeuren. Berg je linnen kledingstukken op een koele, donkere plek op en probeer volle kasten te vermijden. Omdat linnen snel droogt, is het niet nodig je linnen kledingstuk in de droogkast te doen. Wil je toch je kledij machinaal drogen, controleer dan op het label of je kledingstuk dit toestaat.