Een kwestie van tijd

Je merkt zelden dat er vlekken op je kleren of een stof komen op het moment dat het gebeurt. Veel vlekken ontdek je pas een poos later wanneer ze al zijn ingedroogd en wanneer het al een pak lastiger wordt om ze snel even onder de kraan te verwijderen voor een wasbeurt. In zo'n geval is het handig om te weten wat je het best doet. We hebben hier enkele tips verzameld om vlekken te verwijderen, afhankelijk van de tijd dat de vlek waarschijnlijk al aanwezig was. Denk daarom even terug waar en wanneer je dat topje laatst hebt gedragen, want dat kan behulpzaam zijn om te bedenken hoe je de vlek eruit krijgt.

Op het moment van de vlek

Met de meeste vlekken, zodra je ze opmerkt, is de beste handelswijze om het bevlekte deel met water te spoelen. Voor sommige vlekken, zoals bloedvlekken, werkt koud water het best. Maar voor heel wat andere (zoals vetvlekken), geeft warmer of heet water het beste resultaat - kijk in onze vlekkengids wat het best werkt.

Als er geen kraan in de buurt is, maar je hebt een servet of een papieren zakdoek bij de hand, dep dan de vlek weg om het overtollige vuil te verwijderen. Dit is net anders dan wrijven, wat de vlek met de stof vermengt en zo mogelijk zelfs de vlek groter maakt! Door te deppen haal je het deel weg dat nog niet in je stof zit, terwijl je de vlek even groot houdt.

Vanaf hier kan je, zodra je thuiskomt, de tips hieronder volgen.

Enkele dagen later

Meestal ontdek je vlekken als je je omkleedt, of zelfs pas wanneer je kleren op de stapel was terechtkomen. Vroeger is misschien je oog niet op de achterkant van je T-shirt gevallen of op de boord van je rok, terwijl je denkt "zit dit hier echt al de hele tijd op?"

Als dit gebeurt, volstaat snel even uitspoelen en deppen niet meer, omdat de vlek al behoorlijk kan ingedroogd zijn. Je moet je kledingstuk daarentegen onmiddellijk wassen en je concentreren op de voorbehandeling van de vlek. Vanish Gold Oxi Action Poeder werkt goed voor de meeste vlekken of gekleurde stukken, maar neem een kijkje in de vlekkengids als je niet zeker bent.

De algemene regels om voor te behandelen met Vanish zijn als volgt:

  1. Neem de schep uit de pot Vanish en vul hem voor een kwart met poeder en de overblijvende ¾ met water.
  2. Meng dit goed in de schep.
  3. Breng deze oplossing rechtstreeks aan op de ingedroogde vlek, alleen op dat deel.
  4. Met de onderkant van de schep wrijf je het mengsel in de vlek.
  5. Laat het maximaal vijf minuten inwerken vooraleer je het uitspoelt en in de wasmachine stopt.
  6. Was tot slot je kledingstuk op het normale wasprogramma. Je kunt zelfs een schep Vanish poeder aan de was toevoegen om alle andere verborgen vlekken aan te pakken.

Weken na het voorval

Sommige vlekken kunnen echt wekenlang onopgemerkt blijven liggen, vooral op kleren die je niet vaak draagt of stoffen die je maar zelden gebruikt. Deze vlekken kunnen iets lastiger zijn om te verwijderen en vragen meer tijd om eruit te krijgen. Bij oude vlekken is inweken de beste oplossing. Probeer Vanish Gold Oxi Action Poeder. Volg deze stappen:

  1. Voeg één schep poeder toe aan vier liter warm water en zet het kledingstuk in de week.
  2. Laat voor kleur slechts een uur inweken.
  3. Witte stukken mogen tot zes uur lang weken.
  4. Wring, na het inweken, de kledingstukken uit en voeg ze aan de was.

Zoals je ziet, heeft Vanish de kracht om vlekken te bekampen, zelfs als ze al ouder zijn. Als het niet volledig werkt vanaf de eerste keer, probeer dan opnieuw door de werkwijze te herhalen, en voor meer tips om vlekken te verwijderen, neem een kijkje in de rest van onze artikels.