IJsvlekken

Tijdens de zomer een ijs eten is puur genot, voor groot en klein. Niet alleen smaakt het heerlijk, het helpt je om af te koelen op de warmste dagen. Eet uiteraard wel met mate! Roomijs smelt echter erg snel, zeker op warme dagen, waardoor er al gauw wat ijs op je kledij kan sijpelen zonder dat je het door hebt. Met Vanish kan je zeker zijn dat deze vlekken zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit artikel vertelt je daarom hoe je vlekken die door roomijs veroorzaakt werden kan verwijderen.

De geschiedenis van ijs

Ijs bestaat al lang: onderzoekers spreken over een eerste productie in China, rond 200 voor Christus. Deze koude lekkernij vind je in de hele wereld terug, in verschillende vormen en smaken. Toen de koelkast nog eens uitgevonden werd, werd ijs plots heel erg populair, omdat je het dan logischerwijs veel makkelijker kon bewaren. Normaal gezien wordt ijs geproduceerd uit room en/of melk, suiker en af en toe eieren. Het goedje wordt dan bevroren tijdens het karnen van de melk of room en terwijl het pasteuriseert worden er extra smaakstoffen toegevoegd.

Smaken

De bekendste en traditionele smaken behoren wellicht wel tot je favoriete smaken: vanille, chocolade of aardbei. Dit zijn uiteraard niet de enige smaken: denk maar even aan munt, mokka, karamel of praliné. Er bestaan zelfs nog smaken waar je nog niet van gehoord hebt. Is het geen leuk idee om even met de kinderen een smaakfeestje te organiseren? Zo kunnen jullie elk ontdekken welke smaak jullie het liefst eten en welke smaakcombinaties het beste bij elkaar passen.

Zorgen verschillende smaken voor verschillende vlekken?

Zo goed als alle vlekken veroorzaakt door ijs, bestaan uit dezelfde chemische stoffen (mix room en/of melk en suiker), waarbij enkel de toegevoegde smaakstoffen kunnen verschillen. Daardoor zijn alle vlekken bijna dezelfde, ongeacht welke smaak het ijs is.

Hoe kun je ijsvlekken effectief verwijderen?

Als je niet thuis bent, probeer de vlek dan eerst in koud water te laten weken en poets nadien de restanten weg. Zorg ervoor dat het water koud is, omdat heet water met de proteïnen in ijs kan reageren, wat de verwijdering van de vlek nog moeilijker maakt. Als er geen manier is om de vlek in water te laten weken (wanneer je bijvoorbeeld buiten van de zon aan het genieten bent), probeer dan de restanten met een lepel of ander rondvormig voorwerp weg te schrapen, of poets de vlek weg met een vochtig (zak)doekje. Als je eenmaal thuis bent, is het slechts nog een kwestie van de vlek laten weken in Vanish:

1.      Los een lepel Vanish Gold Oxi Action Poeder op in vier liter warm water (met een maximumtemperatuur van 40°C).

2.      Laat de kleding hierin weken. Houd voor gekleurde kleding een uur aan en voor witte kleding zo'n zes uur.

3.      Was het kledingstuk daarna zoals gewoonlijk in de wasmachine. Voeg een extra lepel Vanish toe aan je wasmiddel om het beste resultaat te bekomen.