Ledereen heeft wel al eens iets op het tapijt gemorst of een vlek gemaakt tijdens het eten,toch? Laten we eerlijk zijn: vlekken zijn frustrerend. Zelf een hardnekkige vlek verwijderen, kan daarentegen verrassend bevredigend zijn! Daarom geven we je in deze blog graag onze beste tips om vlekken te verwijderen uit kleding en andere soorten textiel, zodat jij vlekken kunt verwijderen als een pro.

Identificeer eerst het type vlek

Of we het nu leuk vinden of niet, vlekken maken deel uit van ons dagelijks leven. Door te weten hoe je die vlekken uit je kleren kan verwijderen, wordt je dagelijks leven een stuk eenvoudiger. De eerste stap is heel eenvoudig: bepaal met wat voor soort vlek je te maken hebt. Verschillende vlekken vereisen namelijk verschillende behandelingsmethoden. Weten wat voor soort vlek het is, zal je helpen de meest effectieve verwijderingsmethode te kiezen. Bij je eigen vlekken weet je meestal wel waar ze vandaan komen, maar wat met de kleding van je kids of huisgenoten? Begin met de basics en onderzoek de kleur, textuur en geur van de vlek. Dit zal je aanwijzingen geven over wat de vlek heeft veroorzaakt en zal je helpen de beste aanpak te kiezen om de vlek succesvol te verwijderen.

Zo verwijder je rode wijnvlekken

Heb jij een rode wijnvlek gemaakt op je tafelkleed? Of je nu iets te enthousiast naar je glas greep of gewoon wat onhandig bent, rap zijn is de boodschap!

Dep de vlek eerst goed droog met een schone doek of wat keukenpapier, spoel de vlek nadien grondig uit met water. De fout die de meesten maken is om de vlek met warm water te spoelen. Zeker niet doen! Door de warmte trekt de rode wijn enkel dieper in de vezels van de stof. Resultaat: je krijgt de vlek er nog moeilijker uit of, erger, de vlek wordt door de warmte permanent “vastgezet”. Als je de vlek grondig hebt uitgespoeld, was je het kledingstuk zoals normaal.

Geen water in de buurt? Dan heb je misschien wel zout bij de hand. Strooi zo veel mogelijk zout op je verse rode wijnvlek. De vlek moet volledig bedekt zijn zodat het zout de vlek letterlijk kan opzuigen. Daarna kun je het kledingstuk zoals gewoonlijk wassen.

Oude wijnvlekken verwijderen? Dan raden we je aan om een vlekkenverwijderaar te gebruiken. Wrijf het poeder een beetje over de vlek, en laat het kledingstuk minstens één uur weken in een kom met koud water. Spoel de vlek daarna af met koud water en was het kledingstuk zoals gebruikelijk.

TIP! Wist je dat droogshampoo een life-saver kan zijn bij delicate stoffen, zoals kasjmier of zijde ? Breng de droogshampoo aan op de vlek: na een paar minuten zou je de vlek er gewoon van moeten kunnen afborstelen.

Eerste hulp bij bloedvlekken

In je vinger gesneden of een bloedneus? Jammer genoeg horen ook bloedvlekken in kleding bij de alledaagse vlekken die het vaakst voorkomen. Je kledingstuk voorbehandelen voordat je het in de machine stopt, zal een wereld van verschil maken. Week dus eerst je kledingstuk een half uur in koud water en wring het nadien voorzichtig uit. Hierdoor zou het grootste deel van de bloedvlek al los moeten komen. Was nu je kledingstuk zoals gewoonlijk in de wasmachine.

Ook bij droge bloedvlekken is het essentieel om de bloedvlek eerst te laten weken in koud water en voorzichtig uit te wringen. Heb je geen vlekverwijderaar in huis? Bestrooi de vlek dan met baking soda: laat een paar uur inwerken, spoel en was zoals gewoonlijk. Heb je geen baking soda, dan heb je misschien wel een verse citroen in huis. Bedruppel de vlek met wat citroensap en laat ongeveer een uur intrekken. Opgelet: gebruik dit huismiddeltje enkel bij lichte kledij of om vlekken uit witte kleding te verwijderen. Het citroenzuur kan namelijk een blekende werking hebben.

Algemene tips om verse en ingedroogde vlekken te verwijderen

Recente vlekken

Dep de vlek met een schone doek of wat keukenpapier om zo veel mogelijk van de vlek te absorberen. Behandel de vlek vervolgens met een beetje vlekkenverwijderaar of een huismiddel voordat je het kledingstuk in de wasmachine stopt. Vergeet niet om eerst de wasinstructies op het label te controleren om te zien of deze oplossing geschikt is.

Oudere en ingedroogde vlekken

Ook hier is een gepaste voorbehandeling essentieel. Laat het kledingstuk liefst iets langer weken in een kom koud water en voeg een vlekkenverwijderaar toe.

Tapijten

Vlekken op tapijten kunnen bijzonder hardnekkig zijn, vooral als ze al opgedroogd zijn. Met een geschikte vlekkenverwijderaar voor tapijten kun je zelfs de meest hardnekkige vlekken verwijderen. Spuit het product rechtstreeks op de vlek en wrijf zachtjes. Laat het een paar minuten inwerken en dep de vlek dan van buiten naar binnen met een schone doek of wat keukenpapier om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt.

Bekleding

Vlekken op stoelen, banken of autostoelen kunnen moeilijk te verwijderen zijn zonder de stof te beschadigen. Begin ook hier met het deppen van de vlek met een schone doek. Controleer vervolgens de specifieke aanbevelingen voor het reinigen. Gebruik, indien toegestaan, een textielreiniger die geschikt is voor alle soorten bekleding en dep de vlek voorzichtig droog. Ga nooit wrijven, anders zou je de stof wel eens kunnen beschadigen.

TIP! Wist je dat sommige vlekkenverwijderaars speciaal samengesteld zijn om zeer specifieke soorten vlekken aan te pakken, zoals voedsel- of vetvlekken? Ook zijn sommige vlekkenverwijderaars effectiever op bepaalde oppervlakken dan op andere. Controleer dus altijd de labels op je producten en volg de instructies zorgvuldig op.

Preventie en onderhoud

Heb je een hekel aan vlekken? Dan zouden dit wel eens je favoriete (tijdbesparende) tips kunnen zijn!

Wees snel

Hoe langer een vlek droogt en intrekt, hoe moeilijker hij te verwijderen is. Pak vlekken en kleine ongelukjes dus zo snel mogelijk aan.

Geef vlekken geen kans

Een mooi tafelkleed, trendy placemats en leuke onderzetters zijn niet alleen mooi, ze zijn ook heel handig om vlekken te voorkomen. Tijd voor nieuwe meubels? Kies vlekbestendige stoffen die voor een eenvoudig onderhoud zorgen.

Anti-vlekken team

Knutselen je kids graag of ravotten ze het liefst urenlang in de tuin? Bescherm hun kleren met een kliederschort of geschikte buitenkleding.

Zorg goed voor je spullen

Stofzuig tapijten, bekleding en andere oppervlakken regelmatig om vuil en vlekveroorzakende resten te verwijderen.

Met deze huismiddeltjes maken vlekken geen kans

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om vlekken te verwijderen. Vaak kunnen eenvoudige huismiddelen je al goed op weg helpen. We maakten een handig overzicht van de beste vlekken DIY’s voor je.

Baking soda

Dit trucje werkt niet alleen bij bloedvlekken. Door een beetje zuiveringszout met water te mengen en het mengsel nadien op de vlek aan te brengen, kan je heel wat verschillende soorten vlekken aanpakken, zoals vlekken op hemden en kragen. Het is belangrijk om het kort te laten inwerken voordat je het uitspoelt en je kledingstuk zoals gewoonlijk wast. Een vlek op het tapijt? Bestrooi de vlek met baking soda, laat even inwerken en stofzuig.

Witte azijn

Wedden dat bijna iedereen dit huismiddeltje in huis heeft? Witte azijn werkt goed op koffie-, thee- en zweetvlekken. Voor kleding meng je gelijke delen witte azijn en water, breng je het mengsel op de vlek aan en laat je het een paar minuten intrekken voordat je het wast. Voor tapijten dep je de vlek met hetzelfde mengsel en spoel je het daarna uit met schoon water.

Tandpasta

Poets jij je tanden met munt tandpasta? Dan heb je een prima huismiddeltje om grasvlekken mee aan te pakken. Breng de tandpasta aan op de vlek, laat een uurtje inwerken en spoel nadien grondig uit met warm water voor je het zoals gewoonlijk wast.

Citroensap

Voor kleding laat je de vlek een paar minuten weken in citroensap, daarna spoel je het uit en was je het zoals gewoonlijk.

Conclusie

Er is niets fijner dan genieten van een vlekkeloos huis en kleren, toch? Daarom wilden we je graag vertellen hoe je vlekken effectief kan behandelen met een vlekkenverwijderaar of, als je geen tijd voor boodschappen hebt, met enkele huismiddeltjes die je meestal in huis hebt. Met onze tips zullen zelfs de meest hardnekkige vlekken je niet kunnen weerstaan! Sluit jij je aan bij het Anti-Vlekken Team?

ONLINE ARTIKELS