Wil je een handige gids hebben voor alle symbolen die je moet kennen om je kleding in de wasmachine goed te kunnen wassen ? Je kunt het hieronder met deze gids goed leren!

Het doel van symbolen op je waslabels begrijpen

Wassymbolen lijken misschien wel een vreemde taal, toch zijn ze essentieel om zorg te dragen voor je favoriete kleding. Wil je je kleding graag zo lang mogelijk in perfecte staat houden? Lees de waslabels dan goed en volg de onderhoudsinstructies nauwkeurig: ze vertellen je namelijk op welke temperatuur en met welk programma je je kleren moet wassen, en nog zoveel meer!

Maak jezelf vertrouwd met de meest voorkomende wassymbolen

Je raadt het misschien al, maar waslabels zorgvuldig lezen, bespaart je een hoop teleurstelling wanneer je de was ophangt of uit de droger haalt. Want de wasvoorschriften voor, bijvoorbeeld, delicate zijden kleding en donzige badlakens zijn natuurlijk totaal verschillend. Laten we samen de wassymbolen voor het onderhoud van al je textiel ontcijferen!

Temperatuur symbolen

Deze wassymbolen worden voorgesteld door een klein emmertje met watergolven:

 • Het getal binnenin geeft de maximale temperatuur aan waarop het wasgoed gewassen kan worden.
 • Zie je een streep onder de emmer? Dan wordt een programma met gematigd toerental bij centrifugeren aanbevolen.
 • Als je twee lijnen onder de emmer ziet, dan gebruik je best een programma voor fijne was met zeer laag toerental bij centrifugeren.
 • Een emmertje met een handje erin geeft aan dat je het kledingstuk best met de hand wast.
 • Staat er een kruis door de emmer? Dan mogen de kleren niet in de wasmachine gewassen worden en breng je ze naar de droogkuis.

WIST JE DIT? Wassen in koud water voorkomt niet alleen dat je kleren gaan krimpen, maar verbruikt ook minder energie dan wassen in heet water. En met de juiste tips kan het net zo effectief zijn tegen vlekken: ontdek hier onze tips om vlekken op katoenen kleding en vlekken op linnen te verwijderen.

Wasvoorschriften en symbolen voor de droogkast

Hoe je een kledingstuk na het wassen het beste kunt drogen, vind je in het vierkantje. Zo zie je meteen op het waslabel of je de kleding met de droger of op natuurlijke wijze moet laten drogen. Elke variant van dit symbool staat uiteraard voor een andere droogmethode:

 • Een stip in de cirkel? Kies voor een lage temperatuurinstelling, geschikt voor delicate stoffen.
 • Twee stippen staan voor normaal drogen in de droogkast.
 • Als het symbool is doorgestreept, kan je kledingstuk niet in de droogtrommel.

Symbolen met betrekking tot strijken

Het symbool voor het strijkijzer is het makkelijkst te herkennen. Hoe meer puntjes er in het strijkijzer staan, hoe heter het kledingstuk mag worden gestreken:

 • Één stip staat voor strijken op lage temperatuur.
 • Twee stippen voor strijken op matige temperatuur.
 • Bij drie stippen is heet strijken toegestaan.

Staat er een kruis door het strijkijzer? Dan wordt strijken sterk afgeraden.

Speciale verzorgingsinstructies

Zie je een cirkel met een letter erin? Dit symbool geeft aan dat het kledingstuk niet in een gewone wasmachine mag worden gewassen. Het is bedoeld voor droogkuis professionals en geeft aan welk oplosmiddel moet worden gebruikt.

Of een kledingstuk geschikt is om te bleken, ontdek je dankzij het driehoek symbool:

 • Een lege driehoek betekent dat alle bleeksoorten zijn toegestaan.
 • Een driehoek gevuld met twee strepen betekent dat enkel zuurstofbleek is toegestaan.
 • Een doorgestreepte driehoek betekent dat je je kledingstuk niet mag bleken.


WIST JE DIT? Heb je vlekken op je favoriete jeans, dan mag je je broek vooral niet bleken. Lees hier al onze tips om vlekken op jeans te verwijderen.

Minder bekende wassymbolen

Deze symbolen geven specifieke instructies voor de verzorging van kleding. Het volgen van deze instructies is essentieel om je kleding in perfecte staat te houden en er langer van te kunnen genieten.

Handwas

Een emmertje met een handje erin geeft aan dat het kledingstuk beter met de hand gewassen kan worden dan in de machine. Handwas wordt vaak aanbevolen voor delicate stoffen of meer bewerkte kledingstukken die in de machine beschadigd zouden kunnen raken.

Drogen aan de waslijn

Sommige symbolen staan voor minder bekende wasinstructies, zoals de symbolen voor plat drogen (een of twee horizontale lijnen in een vierkant) of drogen in de schaduw (een vierkant met een of twee lijnen die de linkerbovenhoek kruisen). Drogen aan de waslijn is een zachte methode die krimp voorkomt en ervoor zorgt dat het kledingstuk zijn vorm behoudt. Het is handig om deze  symbolen te kennen om goed voor je kleding te zorgen en de levensduur ervan te verlengen.

Conclusie

Aarzel niet om deze praktische gids erbij te nemen wanneer je twijfelt. En al doende leer je! We zijn er zeker van dat jij het allemaal snel onder de knie zal krijgen.

ONLINE ARTIKELS