Niet weten hoe je inktvlekken uit kleding moet verwijderen, kan heel frustrerend zijn – vooral als je schoolgaande kids hebt. Net daarom maakten we deze stap-voor-stap handleiding!

Beoordeel de vlek

Bepaal eerst met welk type vlek je te maken hebt. Is het inkt of balpen? Is de vlek vers of ingedroogd? Een verse inktvlek is altijd makkelijker te behandelen. Ingedroogde inktvlekken verwijderen, is moeilijker maar zeker niet onmogelijk. Of wij tips hebben om oude inktvlekken uit kleding te verwijderen? Zeker weten!

Handel snel

Een verse inktvlek dep je eerst voorzichtig met een schone doek of keukenpapier om zo veel mogelijk inkt te absorberen. Wrijf vooral niet over de vlek: dit kan de inktvlek erger maken.

Behandel de vlek voor

Dit helpt om de inkt los te maken en dus gemakkelijker te verwijderen. Afhankelijk van het soort inkt en het type stof, kan je een gel gebruiken, een pasta maken met vlekverwijdering poeder of je wasmiddel gebruiken. Welk middel je ook kiest, volg altijd de instructies op het waslabel.

Tijd om te spoelen

Spoel de vlek onder stromend koud water. Ga door totdat het water helder is en er geen zichtbare sporen van inkt of reinigingsmiddel meer zijn. Zie je de vlek nog? Herhaal dan de vorige stappen.

Was je kleding

Is de inktvlek verdwenen? Check dan het waslabel van je kledingstuk om de juiste wasmethode te bepalen. Hoe je het ook wast (in de machine of met de hand), gebruik altijd koud water, want heet water kan de inktvlek “vastzetten”. Voeg ook vlekkenverwijderaar toe en laat het aan de lucht drogen.

Is de vlek nog steeds zichtbaar?

Herhaal dan de vorige stappen of overweeg om professionele hulp in te schakelen. Vergeet hen niet het type inkt door te geven, zo kunnen ze de meest geschikte behandeling bepalen.