Van een gezellige (film)avond tot een feestelijke apero met vrienden en familie: je zetel is het centrale element van je woonkamer. Zie de uitgebreide gids om te ontdekken hoe je stoffen zetel in perfecte staat te houden.

Stap 1: Vlekken verwijderen begint met een goede voorbereiding

Wat heb je nodig om vlekken te verwijderen van een stoffen zetel?

 • Een stofzuiger met een opzetstuk om bekleding grondig te reinigen zodat je alle vuil van het oppervlak van de zetel kan verwijderen.
 • Een zachte borstel of microvezeldoek om zachtjes te schrobben en te vegen.
 • Een mild schoonmaakmiddel of stofreiniger, warm water en een schone witte doek.

Het is van essentieel belang om altijd eerst de instructies van de fabrikant na te lezen, zeker als je je stoffen bank thuis zelf wil schoonmaken. Je raadt het misschien al maar verschillende bekledingsstoffen kunnen specifieke reinigingsvereisten of -beperkingen hebben, zoals aanbevolen reinigingsoplossingen, temperatuurlimieten of specifieke technieken. Door de instructies van de fabrikant op te volgen, zorg je ervoor dat de stof niet beschadigd raakt en dat je gedekt blijft door de garantie wanneer die nog geldig is.

Stap 2: Stofzuig je zetel

Begin met het reinigen van je stoffen zetel door vuil, stof en andere resten te verwijderen. Stofzuig voorzichtig het hele oppervlak van de zetel, inclusief kussens en spleten, met het speciale opzetstuk voor bekleding. Dit verwijdert oppervlaktevuil en voorkomt dat het zich verspreidt tijdens het reinigingsproces, waardoor meer vlekken kunnen ontstaan.

Stap 3: Test je vlekkenverwijderaar op een klein oppervlak

Voorkom onaangename verrassingen door het product dat je gekozen hebt te testen voordat je begint met het reinigen van je stoffen zetel. Kies een klein, onopvallend stukje stof, bijvoorbeeld op de achterkant van je zetel of de onderkant van een kussen. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid van het product aan en dep de plek voorzichtig met een schone witte doek. Zo kan je controleren of er iets misloopt, zoals verkleuring van de stof. Gebeurt er niets ongewoons? Dan ben je klaar voor het grote werk!

Stap 4: Verwijder vlekken van je stoffen bank

Heb je per ongeluk een drankje gemorst? Gebruik een schone witte doek om de overtollige vloeistof te verwijderen. Dep het zo vaak mogelijk droog af. Wrijf vooral niet over de vlek: hierdoor zou de vloeistof alleen maar dieper in de stofvezels dringen. Afhankelijk van het soort vlek kun je daarna een mild afwasmiddel of een textielreiniger gebruiken. Verdun het eerst in warm water en breng dan het product aan op een schone witte doek. Dep de vlek voorzichtig van de buitenranden naar het midden. Ga door tot de vlek volledig is verdwenen.

Rode wijnvlekken kunnen bijzonder hardnekkig zijn. De Vanish Oxi Action Droge Vlekverwijderaar Spray is een praktische & efficiënte manier om je meubels op te frissen:

 • Spuit het product op de vlek en laat het maximaal 5 minuten inwerken.
 • Dep zachtjes met een absorberende doek om de vloeistof te absorberen.
 • Herhaal totdat de vlek volledig is verdwenen.

Stap 5: Reinig de hele bank

Vul een emmer met warm water en voeg een beetje mild afwasmiddel of textielreiniger toe. Dompel er een zachte borstel of microvezeldoek in en schrob de zetel zachtjes met ronddraaiende bewegingen. Besteed extra aandacht aan de armleuningen, rugleuning en kussens: deze plekken verzamelen vaak het meeste vuil en vlekken. Vergeet niet om de borstel of doek regelmatig uit te spoelen en het water te verversen als het vuil wordt. Gebruik na het schoonmaken een schone witte vochtige doek om zeepresten te verwijderen. Laat de bank volledig aan de lucht drogen voordat je hem weer gebruikt.

Heeft je trouwe viervoeter vlekken gemaakt op je bank? Om vlekken van huisdieren uit bekleding te verwijderen, gebruik je de Vanish Oxi Action Droge Vlekverwijderaar Spray:

AANBEVOLEN PRODUCTEN

Vanish spray oxi action droge vlekverwijderaar

Vanish spray oxi action droge vlekverwijderaar

Gebruikstips

 1. Spuit op de vlek (op ongeveer 15 cm afstand) nadat je overtollige vloeistof of vuil hebt verwijderd.
 2. Wacht niet langer dan vijf minuten.
 3. Dep zachtjes met een absorberende doek om de vloeistof te absorberen.
 4. Denk eraan: test het product altijd op een onopvallende plaats voordat je het op de vlek aanbrengt.

Stap 6: Blijf je stoffen zetel regelmatig onderhouden

Om je stoffen zetel op zijn best te houden, is het essentieel om hem regelmatig te onderhouden. Hier zijn een paar tips om een effectieve routine te ontwikkelen voor het onderhoud van je stoffen bank:

 • Stofzuig je zetel minstens een keer per week om oppervlaktevuil te verwijderen en te voorkomen dat het in de stof gaat zitten. Maak het jezelf lekker makkelijk door het opzetstuk voor meubelbekleding van je stofzuiger te gebruiken, zo kan je makkelijk alle hoekjes en gaatjes bereiken.
 • Gebruik een stofbeschermingsspray om een barrière te vormen tegen spatten en vlekken.
 • Heeft je zetel wasbare (kussen)hoezen? Maak ze dan af en toe eens schoon. Let wel op dat je dan altijd de was- en onderhoudsinstructies van de fabrikant volgt.

Of het nu gaat om het verwijderen van een chocoladevlek uit je stoffen zetel of het opruimen van andere kleine dagelijkse ongelukjes, je weet nu hoe het moet. Wil je meer advies over het verwijderen van vlekken uit bekledingsstoffen of vlekken op zetels, tapijten en vloerkleden? Volg ons advies en maak je nooit meer zorgen over vlekken!

AANBEVOLEN PRODUCTEN

Vanish powergel gold voor het wassen

Vanish powergel gold voor het wassen

ONLINE ARTIKELS